Catrien Bouman Tz'oe
Home Ontaarden Het paleis Een sprookje Korte verhalen Auteur
Recensie Krant Cover Bestellen  

Boekrecensie uit de Leeuwarder Courant 5 december 2008, door Chiel Evers.
Bundel over moedige mensen met kanker.

Het is maar een klein en dun boekje, maar de inhoud weegt zwaar. Schrijfster Catrien Bouman (40) is verpleegkundig consulent oncologie in het ziekenhuis van Drachten en heeft een bundeltje ontroerende verhalen gemaakt over mensen met kanker. Deels gebaseerd op de werkelijkheid, deels op fantasie.
Voor wie mensen met kanker in zijn naaste omgeving heeft of heeft gekend, zijn het heel herkenbare verhalen. Ze gaan niet over de ziekte zelf, maar over de verschillende manieren waarop mensen hun doodvonnis verwerken, hoe ze omgaan met de resterende tijd, hoe ingewikkeld communicatie met familie en vrienden kan worden. En natuurlijk, hoe ze aankijken tegen de naderende dood. Loodzware thema’s, maar Bouman weet ze op een directe, onopgesmukte wijze te presenteren waardoor ze behapbaar worden. Met veel inlevingsvermogen beschrijft ze de kracht, de moed maar soms ook de wanhoop waarmee patiënten hun geknakte leven richting proberen te geven.
De bundel is vooral bedoeld voor hulpverleners binnen de oncologische zorg, maar zal iedereen in de omgeving van kankerpatiënten en ook de patiënten zelf aanspreken. De dialogen zijn niet altijd even briljant opgeschreven, maar wel zo treffend dat je er als lezer af en toe een brok van in de keel krijgt.

terug