Catrien Bouman   Tz'oe
Home Ontaarden Het paleis Een sprookje Korte verhalen Auteur
           

HVB B2- Stars

Al mijmerend fiets ik terug naar huis. Op mijn rug een tas vol met vieze shirts van het voetbalelftal van mijn zoon. Vandaag was de eerste thuiswedstrijd, ze hebben gewonnen met 30-0. Hij zit in B2, maar het lijkt wel een F-jes uitslag. En zoals altijd wanneer ik aan de F-jes denk schiet het liedje van All Stars mij te binnen. Terwijl de muziek in mijn hoofd klinkt duw ik de trappers rond op de maat van de muziek:

 Zaterdag was de mooiste dag van de week - En je wist als je naar je vriendjes keek - Hier gaan ze heel wat beleven. En de trainer riep : samen is niet alleen - Maar eenmaal op het veld vergat je dat meteen - We waren zeven...

De meeste spelers en ouders van B2 ken ik omdat mijn zoon al vanaf de F-jes bij de Heerenveense Boys speelt. Ook vandaag, na een maanden lange zomerstop, voelde het vertrouwd om weer bij de sportclub te zijn. Bekende gezichten heb ik begroet en met verschillende ouders even bijgepraat. Gelukkig blijft niet alles hetzelfde, er zijn ook vernieuwingen en in mijn ogen tevens verbeteringen. Het nieuwe wedstrijdtenue, de koffiecorner en in de kantine stijlvolle wc deurstickers van een vrouwelijke en een mannelijke voetbalspeler. Boven de bar staan teksten van bekende voetbaltrainers en tot slot zag ik bij de ingang van de kantine de nieuwe voetbaltafel waardoor mijn zoon regelmatig te laat thuis komt voor het eten.

Het begint een klein beetje te regenen en ik ga iets harder fietsen, ondertussen neurie ik zachtjes:

Maar zaterdag was de mooiste dag van de week - En je wist als je naar je vriendjes keek - Hier staat het nieuwe oranje. En de trainer riep : pressie met vijf man voorin - Maar in het pressie van Cruijff had zelfs de keeper wel zin - Dus het werd gewoon weer op een kluitje - Met de bal er tussenin

Thuis gekomen wil ik direct aan het wassen van de shirts beginnen. Nog voordat ik mijn natte jas heb uitgetrokken zet ik de tas op tafel, sluit mijn ogen en zing luidkeels:

We waren groe-oe-oe-oen als gras
We waren groe-oe-oe-oen als gras
Dat pas gemaaid was

Vol herinneringen aan de F-jes verheug ik me op de geur van groen, gras en misschien een beetje zweet. Wanneer ik de tas open adem ik diep in. Verschrikt stop ik met zingen en kijk als door de bliksem getroffen. Het mag dan wel een F-jes uitslag zijn, maar de aroma van Axe,  8x4 en Rexona for men haalt mij abrupt uit mijn nostalgische herinneringen. Het brengt mij terug in de werkelijkheid van pingende pubers die in Bjorn Borg onderbroeken douchen en zich daarna overladen met spray uit te grote spuitbussen.

Maar ach niet getreurd, denk ik, binnenkort komt de nieuwe All Stars film uit, gaan we daar gezellig met z’n allen heen.(oktober 2011)

 

terug...