Catrien Bouman Tz'oe
Home Ontaarden Het paleis Een sprookje Korte verhalen Auteur
           

Catrien Bouman (1968) is getrouwd, moeder van een tweeling en woonachtig in Heerenveen Ze werkt als verpleegkundig consulent oncologie in ziekenhuis Nij Smellinghe te Drachten. Daar begeleidt ze patiënten die geraakt zijn door kanker. Tijdens haar werk loopt ze een stukje mee op het pad van de patiënt en haar indrukken vormen het uitgangspunt voor de verhalen in de boeken Ontaarden, leven met kwaadaardige cellen en Het Paleis van de stervenden.

Ten tijde van het Schrijfcafé in Heerenveen leert Catrien meer intuïtief te schrijven. Plezier in het schrijven staat voorop. De resultaten worden in kleine groepen voorgelezen, waarbij vooraf is afgesproken dat men niet op elkaar zal reageren. Een voorbeeld waarin met respect en zonder oordeel naar elkaar wordt geluisterd. 

Regelmatig doet Catrien mee aan schrijfwedstrijden. Daarin wordt ze uitgedaagd om in een beperkt aantal woorden een verhaal te vertellen. Na verloop van tijd maakt ze steeds meer gebruik van haar fantasie. Dit resultaat is zichtbaar in haar derde boek De kristallen van de IJskoningin, het begin van een modern sprookje. Hierbij laat ze zich niet langer leiden door feitelijke gebeurtenissen en doet ze een stap buiten de werkelijkheid. In tegenstelling tot haar eerdere boeken is de verhaallijn met betrekking tot de verschillende hoofdpersonen nu doorlopend.